ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ – ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΕΝΔΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ

2024 0

Τι συμβαίνει με τον Κορονοιο και τι επιπτώσεις πιθανόν να έχει; Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ενδο-επιχειρησιακά;

 

Η επιδημία αυτή φαίνεται να έχει τα εξής αποτελέσματα. Μεγάλη επέκταση – ισχυρή μεταδοτικότητα – παραγωγή φόβου.

Πολλές μέρες επώασης και ασθένειας. Έλλειψη φαρμακευτικής αγωγής – απουσία εμβολίου.

 

Η προβολή της κατάστασης λειτουργεί στην οικονομία περίπου ως εκπληρωμένη προφητεία. Η αναμονή διαμορφώνει πλαίσιο πανικού, η εμφάνιση παράλυση και το άγνωστο καταστροφολογία. Η δε ενδεχόμενη αναγγελία θανάτων μάλλον θα οδηγήσει σε παράλυση όλων.

 

Πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν είναι τίποτα και απλά μας πανικοβάλλουν;

 

Η κατάσταση στην Ιταλία μέσα σε 15 μέρες δείχνει ότι το γεγονός είναι υπαρκτό και επικίνδυνο.

 

Επιπτώσεις στην οικονομία:

 

  • Ανασφάλεια.
  • Επιβάρυνση της ψυχολογίας.
  • Πάγωμα επενδύσεων.
  • Μείωση ζήτησης.
  • Μείωση παραγωγής και επιβάρυνση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.
  • Δέσμευση ρευστότητας σε ασφαλή καταφύγια.
  • Ύφεση.

 

Ήδη αναμένεται ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το α εξάμηνο του έτους. Κατά πάσα πιθανότητα η FED θα επιχειρήσει πρόσθετη μείωση επιτοκίου κατά 0.50%.

 

Η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει μέσα σε αυτό το περιβάλλον την πρόσθετη πρόκληση του προσφυγικού, ενώ είναι ακόμη ο αδύναμος κύκλος της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει τα δύο πρόσθετα μέτωπα με σοβαρότητα, αλλά δε μπορεί προφανώς να αλλάξει την παγκόσμια κατάσταση.

 

Πρέπει να πανικοβληθούμε;

 

ΌΧΙ.

 

Σε όλο αυτό το διάστημα της μακράς μας συμπόρευσης συνηθίζω να λέω ότι κάθε τι που συμβαίνει σε όλους δεν πρέπει να μας τρομάζει.

Σίγουρα βέβαια δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Όταν κάτι συμβαίνει σε όλους θα επηρεάσει λιγότερο όσους δράσουν άμεσα.

 

Τι πρέπει να κάνουμε;

 

Αντί να πανικοβαλλόμαστε, καλύτερα είναι να μελετήσουμε τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε ένα κρούσμα στην επιχείρηση μας, ώστε να μην πηγαίνουμε ψάχνοντας στις κρίσιμες στιγμές.

 

Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας:

Στοιχεία βασικής υγιεινής, αλλά και τι πρέπει να κάνει αν αισθανθεί αδιαθεσία. Μην επιτρέψετε να ασθενήσει όλο σας το προσωπικό χωρίς να το πάρετε είδηση.

 

Προσέξτε την φήμη:

Αν σας συμβεί γεγονός και είστε επιχείρηση με επίσκεψη κόσμου, ενημερώστε έγκαιρα, επιδείξτε ενδιαφέρον και σοβαρότητα για να μην έχετε βλάβη με fake news, παραπληροφόρηση ή αδράνεια.

 

Πωλήσεις:

Αν η κατάσταση οδηγεί σε κάμψη πωλήσεων, λάβετε άμεσα μέτρα συγκράτησης δαπανών και ελέγχου του κεφαλαίου κίνησης. Μην περιμένετε να τελειώσει γρήγορα το γεγονός (μακάρι) και μην εξαντλήσετε κάθε ίχνος ρευστού πριν κινηθείτε.

Αν η κατάσταση οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων, ελέγξτε ότι θα εισπράξετε τις πωλήσεις σας.

 

Πιστώσεις:

Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Όπως και άλλοτε απορροφούμε τις πιστώσεις και αντιστεκόμαστε σε πιέσεις. Η ρευστότητα είναι μεγάλης σημασίας.

 

Πιστοδοτικά:

Προσέξτε λίγο παραπάνω τις πιστώσεις; Που απευθύνεται κάθε γραμμή πίστωσης; Παλαιότητα συνεργασίας, κλάδος δραστηριότητας πελάτη, αξιολόγηση πελάτη παίζουν μεγάλο ρόλο στην απόφαση ενδεχόμενης πίστωσης.

 

Οργάνωση:

Δεν είναι μόνο αυτό το συμβάν αλλά όσα βιώνουμε ειδικά τα τελευταία δέκα έτη που μας λένε ξεκάθαρα, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, αποκτήστε δομή και ανάλογους ανθρώπους και συμβούλους. Οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις είναι όλο και περισσότερες και όσο πιο πολλοί ικανοί και value for money συνεργάτες έχουν τόσο το καλύτερο.

 

Η BSS, σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι δίπλα σας και για να σας ενημερώνει αλλά και για να μπορούμε μαζί να μελετούμε λύσεις προσαρμογής σε κάθε σενάριο.

 

Εξάλλου όλοι μας, μόνο πυρηνικό πόλεμο δεν έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία έτη και τα έχουμε καταφέρει να είμαστε ζωντανοί. Δείτε το ως πρόκληση. Απολαύστε την ικανότητα σας.

Related Post