Μάχη με τον χρόνο για Μαρινόπουλο

611 0

Μάχη με τον χρόνο για Μαρινόπουλο

30s21mar-thumb-large

Μέχρι τις 2 μ.μ. σήμερα θα πρέπει να κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ και των τριών εταιρειών του ομίλου (Ξυνός, Εxpress M και Πειραϊκόν).

Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί σήμερα 30 Σεπτεμβρίου η συμφωνία, αλλά εντός του Οκτωβρίου, τότε θα πρέπει να επανυπολογισθούν τα ισοζύγια, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού και του Ιουλίου 2016.

Κύκλοι που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση από την πλευρά του Μαρινόπουλου υποστήριζαν ότι μέχρι χθες το βράδυ είχε συγκεντρωθεί περίπου το 60% και ανέμεναν ότι έως σήμερα το πρωί η συμφωνία θα είχε συγκεντρώσει ποσοστό πιστωτών με απαιτήσεις που αντιστοιχούν στο 65%.

Εάν δεν προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε το δικαστήριο θα ορίσει σήμερα δικάσιμο, με το επιθυμητό σενάριο να είναι αυτό της εκδίκασης της υπόθεσης στα μέσα Οκτωβρίου. Πέραν της συμφωνίας εξυγίανσης, η αίτηση που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα θα περιλαμβάνει το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Σκλαβενίτης για τη νέα εταιρεία.

Χθες το βράδυ εξάλλου η εταιρεία Μαρινόπουλος ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2015, στοιχείο απαραίτητο για την κατάθεση της αίτησης σήμερα. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 1,271 εκατ. ευρώ. (από 1,55 εκατ. ευρώ το 2014) και οι ζημίες προ φόρων σε 404,93 εκατ. ευρώ.

Στις εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνεται και συμφωνία με την εταιρεία ακινήτων Helens Re. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι προσπάθειες για τη συμφωνία βρίσκονταν χθες το βράδυ στην τελική ευθεία. Οι όροι της συμφωνίας με τη Helens Re θα περιληφθούν στη συμφωνία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου ως παράρτημα αυτής.

Στη μάχη της συγκέντρωσης των υπογραφών των προμηθευτών ρίχτηκαν χθες στελέχη από τον Μαρινόπουλο και τον Σκλαβενίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των προμηθευτών, οι εταιρείες τους λάμβαναν πολλά τηλεφωνήματα από εμπορικούς διευθυντές τόσο του Μαρινόπουλου όσο και του Σκλαβενίτη προκειμένου να δώσουν την έγγραφη συναίνεσή τους στη συμφωνία εξυγίανσης.

Η γκρίνια από μερίδα προμηθευτών δεν έλειψε, καθώς ζητούσαν πρόσβαση στα παραρτήματα της συμφωνίας, η οποία τελικά τους επετράπη χθες το απόγευμα. Κάποιοι επίσης αμφισβητούν τα ποσά των οφειλών, με τις αποκλίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι άνω του 50%.

Επίσης, μικρή μερίδα προμηθευτών φαίνεται να έχει πιο άγριες διαθέσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, ετοιμάζονται ή τουλάχιστον επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις προσωπικών περιουσιακών στοιχείων μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου.

Σε επόμενο στάδιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μηνύσεις κατά στελεχών του Μαρινόπουλου, ειδικά σε ό,τι αφορά στοιχεία που έφεραν επιταγές. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές, βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης, θα απέχουν από τη δικαστική επιδίωξη των απαιτήσεων κατά της νέας εταιρείας.

Τούτο όμως, όπως επισημαίνουν στην «Κ» νομικοί κύκλοι, δεν καλύπτει το ενδεχόμενο μηνύσεων π.χ. για απάτη κατά των προηγούμενων μετόχων, ήτοι μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου. Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, προσθέτουν ότι συχνά, σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, η Δικαιοσύνη δεν συνηθίζει να εξαντλεί την αυστηρότητά της.

Αλλο ζήτημα που εγείρουν αρκετοί προμηθευτές είναι ο ΦΠΑ. Ειδικότερα, όπως τονίζουν, οι ίδιοι έχουν αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο ΦΠΑ για ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ για παράδειγμα, χωρίς να το έχουν εισπράξει από τον Μαρινόπουλο, όμως μετά το «κούρεμα» που θα υποστεί η απαίτησή τους θα εισπράξουν από τη νέα εταιρεία 1,5 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, θα έχουν αποδώσει ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο για ποσό που δεν εισέπραξαν ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάλογο ζήτημα είχε ανακύψει και στην περίπτωση της πτώχευσης της Ατλάντικ. Προμηθευτές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας επιστροφή ΦΠΑ και ήδη υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου υπέρ τους.

«Κληρονομιά» σε Σκλαβενίτη

Στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από την εξυγίανση του Μαρινόπουλου και θα είναι υπό τον έλεγχο του Σκλαβενίτη, θα μεταβιβασθεί παθητικό ύψους 867,43 εκατ. ευρώ (το ποσό αυτό αφορά το παθητικό που μεταβιβάζεται από την εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕΓΕ και δεν περιλαμβάνει τα ποσά από τις άλλες τρεις εταιρείες του ομίλου).

Το μη μεταβιβαζόμενο παθητικό ανέρχεται περίπου σε 307,03 εκατ. ευρώ.

Το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό ανέρχεται σε 715,09 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό, 504 εκατ. ευρώ, να πρόκειται για ενσώματες ακινητοποιήσεις (κτίρια, μηχανήματα κ.ά.).

Πηγή: kathimerini.gr

Related Post

Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικές με φορολογικά θέματα.

Posted by - 4 Δεκεμβρίου, 2017 0
Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικές με φορολογικά θέματα. Με την Πολ.1190/1.12.2017  της  Aνεξάρτητης  Αρχής   Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)   με θέμα ” Κοινοποίηση της αριθ. 254/2017…