Μια ακόμη κρίση ή Η ΚΡΙΣΗ;

209 0

Η επιχειρηματική ζωή στη χώρα μας, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ήταν πάντοτε «ενδιαφέρουσα», γεμάτη αίμα, δάκρυα και ιδρώτα.

Μετά από δέκα έτη «αγωνιστικής πάλης» και περιστροφής γύρω από την επίσημη πτώχευση (γιατί ουσιαστική είχαμε) και ενώ ετοιμαζόμασταν να περάσουμε αργά, αλλά σταθερά σε ένα νέο πεδίο ήρεμης ανάπτυξης, βρεθήκαμε αιφνιδίως στο απόλυτο κενό.

Η διαφοροποίηση της υπάρχουσας κατάστασης, είναι ότι έχουμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αυτό ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως θετικό στοιχείο.  Κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει τους «κακούς Έλληνες» μας λένε.

Είναι άραγε καλό; Μήπως μέσα στον παγκόσμιο ορυμαγδό με τεράστια προβλήματα παντού, ουδείς θα ασχοληθεί με μια χώρα που παράγει συνολικά 190 δις ΑΕΠ; Μάλλον παρήγαμε, γιατί φέτος ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει τι θα συμβεί.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η χώρα μας εμφανίζεται ως η πλέον πληγωμένη, αντιμετωπίζοντας μια ύφεση της τάξεως του 9,7%.

Αλλά ας δούμε τα νούμερα με την απλότητα που μου αρέσει:

Α Τρίμηνο 2020: Ας πούμε ότι δεν είχαμε καμία επίπτωση στο ΑΕΠ. Άρα € 42,6 δις. Αν και λογικά θα έχουμε κάμψη.

Β Τρίμηνο 2020: Ας πούμε -35% από το 2019, δηλαδή € 31,2 δις, τόσο λέει και ο Ο.Ο.Σ.Α.

Γ Τρίμηνο 2020: Ας πούμε -20% από το 2019, αφού θα βγούμε αργά από την κατάσταση και ας υποθέσουμε ότι δε θα έχουμε νέο κύμα εξάπλωσης του ιού. Αυτό μας κάνει € 40,8 δις και

Δ Τρίμηνο 2020: – 10% του 2019, άρα € 41,4 δις.

Αυτό μας κάνει ένα σύνολο 156 δις έναντι € 187,5 δις. Άρα -16,8% του ΑΕΠ. Αυτό με την παραδοχή ότι δε θα έχουμε β κύμα του ιού.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ύφεσης σκεφτείτε ότι σε όλη τη μαύρη δεκαετία, είχαμε κάμψη περίπου 25% του ΑΕΠ, ενώ τώρα μέσα σε ένα ενιάμηνο πιθανόν (πρόβλεψη) να έχουμε κάμψη 16,8%..

Τι κάνουμε;

Βήμα Α: Το κράτος πιέζει προς την κατεύθυνση να δοθούν από τις Τράπεζες περίπου € 20 δις στην αγορά. Αλλά με όρους που δεν βοηθούν τους πελάτες να τα λάβουν. Με πιστοδοτικά κριτήρια, με ενήμερες επιχειρήσεις και με βιώσιμες επιχειρήσεις. Αρκεί να σκεφτούμε ότι περίπου το 65% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών ήταν κόκκινο ή ρυθμισμένο, ενώ ένα μέρος από τα λοιπά ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Μύλος.

Παρόλα αυτά τι πρέπει να κάνουμε – Στρατηγική διαχείρισης της κρίσης:

Α βήμα: Αξιοποίηση μέτρων περικοπών δαπανών και λήψη ρευστότητας, ιδανικά χωρίς δεσμεύσεις για το προσωπικό. 

Β Βήμα: Μη γελιέστε. Δεν έχουμε να κάνουμε με κρίση. ΈΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Άρα απαιτείται προσαρμογή.

Δηλαδή:

 Αφού κάνουμε κάβα και δούμε αν και πόσα χρήματα συγκεντρώσαμε, μετά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα χρηματοδοτήσουμε με αυτά ζημίες.

Επομένως τι κάνουμε;

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ Α Ν Α Δ Ι Α Ρ Θ Ρ Ω Σ Η!

Φέρνουμε την επιχείρηση μας σε μείωση δαπανών και αύξηση παραγωγικότητας κατά 30%, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχουμε πτώση πωλήσεων από 10-30% (αισιόδοξο σενάριο).

Για τα επόμενα βήματα θα συζητήσουμε τον Σεπτέμβριο. Εκεί θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το ενδεχόμενο κρίσης με τη μορφή 

Θα κινούμαστε βήμα – βήμα, μένοντας δίπλα σας σε κάθε βηματισμό. Αυτό είναι υπόσχεση.

Related Post

Ρύθμιση οφειλών – Διάσωση επιχειρήσεων

Posted by - 28 Μαρτίου, 2018 0
«Αποδίδει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός…». «Δεν αποδίδει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός…». «Μόνο 22 περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί…». «20.000 περιπτώσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν εισαχθεί…».…

Ορθή χρηματοοικονομική πολιτική για βιώσιμες, οριακά βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις

Posted by - 12 Ιανουαρίου, 2018 0
Ορθή χρηματοοικονομική πολιτική για βιώσιμες, οριακά βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις   Οι Τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον Ενιαία Εποπτικό Μηχανισμό…