Η παγκόσμια κρίση σε συνδυασμό με την ελληνική αβεβαιότητα

487 0

Η διαρκής ενασχόληση με την καθημερινότητα τόσο ως άτομα όσο και ως φορείς επιχειρηματικής ομάδας, κινδυνεύει να μας οδηγήσει για μια ακόμη φορά όπως και κατά το 2007 – 2008 σε μια ιδιότυπη και μάλλον επικίνδυνη αδράνεια.

Είναι λογικό μετά από σχεδόν επτά έτη στην πίεση και μετά από τα όσα βιώνει η χώρα μας, να είμαστε λίγο περιχαρακωμένοι. Όμως η ίδια η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις αντοχής σε μια παγκόσμια αναταραχή.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι πιθανότερο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα παγκόσμια κρίση.

Βασικά σημεία που πρέπει να αξιολογήσουμε:

  • Η Deutsche Bank είναι σε δεινή θέση κινδυνεύοντας ακόμα και με χρεοκοπία εντός του 2016. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, μόνο η έκθεση της στις αναδυόμενες χώρες είναι 55 τρις € όταν το Α.Ε.Π. της Γερμανίας είναι περίπου € 2,7 τρις. Η μετοχή της έχει χάσει το 50% μέσα σε τρεις μήνες. Ο οίκος αξιολόγησης S&P την έχει υποβαθμίσει σε ΒΒΒ.
  • Η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα όλες οι συνδεόμενες με αυτό το εμπόρευμα οικονομίες να είναι σε δύσκολη θέση.
  • Η οικονομία της Κίνας εμφανίζει σημάδια έντονης κόπωσης.
  • H ναυτιλία σημαντικός δείκτης οικονομικής εξέλιξης είναι σε δύσκολη θέση με τα περισσότερα πλοία να φτάνουν σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Οι περισσότερες χρηματαγορές έχουν έντονη κάμψη.
  • Μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών διεθνώς έχουν μεγάλη κάμψη. Ενδεικτικά Citi – 22%, Goldman Sachs – 16%, Morgan Stanley – 23%, Bank of America – 22%.
  • Το προσφυγικό δοκιμάζει ολόκληρη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, αφού η νέα κυβέρνηση μάλλον έχει ήδη σπαταλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και οδηγούμαστε σε πολιτική αστάθεια ενώ:

  • Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι ανοικτή.
  • Επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.
  • Ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά η αξιολόγηση και προφανώς αυτό επιβαρύνει τρομερά την ήδη χειμαζόμενη ρευστότητα. Να πούμε ότι θα έπρεπε να έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση τον Νοέμβριο του 2015.
  • Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει.
  • Τα capital control συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.
  • Δεν βλέπουμε καμία συγκροτημένη στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
  • Υπάρχει πολιτικός και όχι μόνο διχασμός.

Είναι φανερό ότι μια παγκόσμια αναταραχή θα επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική οικονομία.

Απέναντι σε αυτή τη συγκυρία οφείλουμε να είμαστε αν μη τι άλλο υποψιασμένοι χωρίς σε καμία περίπτωση να χάνουμε την ψυχραιμία μας.

Συμπερασματικά, για το διάστημα μέχρι και τον Μάιο όπου θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα, εμείς προτείνουμε τα εξής:

  1. Αυστηρότητα στην πιστοδοτική μας πολιτική.
  2. Αυστηρότητα στη διαχείριση των δαπανών.
  3. Προσοχή σε επενδυτικές κινήσεις.
  4. Διαχείριση των πιστώσεων που απολαμβάνουμε από προμηθευτές και πιστωτικά ιδρύματα. Η ρευστότητα περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα κρίσιμος παράγοντας βιωσιμότητας. Διαφύλαξη της με κάθε τρόπο.
  5. Διερεύνηση αγορών στο εξωτερικό η στο εσωτερικό με διασπορά αντικειμένου.
  6. Οργάνωση σε κάθε επίπεδο και ενίσχυση της χρηματοοικονομικής μας ομάδας.
  7. Αναζήτηση υποστήριξης σε επίπεδο risk management.
  8. Παρακολούθηση των εξελίξεων.

Γενικότερα ας είμαστε προσεκτικοί. Όποιος είναι ενημερωμένος και οργανωμένος, θα είναι και κερδισμένος αναλογικά σε κάθε περίσταση.

Η επιχείρηση μας εξακολουθεί όπως πάντοτε από την αρχή της κρίσεως κάνει να είναι δίπλα στο πελατολόγιο της με σοβαρότητα υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

 

Παραμένουμε στη διάθεση σας διαρκώς.

 

Με εκτίμηση

Για την «Business Support Services»

Ευστάθιος Λιακόπουλος

Related Post

Αριθμοδείκτες! Σε τι χρησιμεύουν;

Posted by - 31 Αυγούστου, 2017 0
Αριθμοδείκτες! Σε τι χρησιμεύουν; Οι οικονομικοί αναλυτές (εσωτερικοί ή εξωτερικοί) προκειμένου να αναλύσουν τις οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμός, Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης,…

GDPR: «Προστασία προσωπικών δεδομένων»

Posted by - 13 Ιανουαρίου, 2018 0
GDPR: «Προστασία προσωπικών δεδομένων» Ένας νέος κανονισμός μπαίνει βιαίως στη ζωή μας. Βασικά χαρακτηριστικά του: Στόχος η ομοιόμορφη προστασία των…

Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικές με φορολογικά θέματα.

Posted by - 4 Δεκεμβρίου, 2017 0
Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικές με φορολογικά θέματα. Με την Πολ.1190/1.12.2017  της  Aνεξάρτητης  Αρχής   Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)   με θέμα ” Κοινοποίηση της αριθ. 254/2017…