“Κρίσιμη η μελέτη βιωσιμότητας για την ένταξη στον εξωδικαστικό”- Συνέντευξη στο Capital.gr

504 0

“Κρίσιμη η μελέτη βιωσιμότητας για την ένταξη στον εξωδικαστικό”- Συνέντευξη στο Capital.gr

Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

Capital.gr

Την ανάγκη εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, αναδεικνύει το περιβάλλον που διαμορφώνεται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Ειδικά μετά την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος μπορεί να προσφέρει δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, θέματα όπως η σωστή μελέτη βιωσιμότητας, αλλά και το πώς η επιχείρηση θα μπορέσει να διαχειριστεί τα οικονομικά της ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σύμβασης αναδιάρθρωσης και εν τέλει να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης ξανά στην υγιή ανάπτυξη, αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη για το Personal Business Consulting .

Η υπηρεσία Personal Business Consulting είναι το βασικό αντικείμενο της BSS, εταιρίας βραβευμένης και πιστοποιημένης για την αριστεία στην επιχειρηματική της δράση από τον παγκόσμιο οργανισμό EFQM.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BSS, κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος, Εισηγητής και Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και οικονομικής διεύθυνσης σε ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 100 επιχειρήσεων-πελατών, μιλάει στο Capital.gr για την  ευκαιρία που προσφέρει στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ο εξωδικαστικός μηχανισμός και για το πώς η BSS στηρίζει τις επιχειρήσεις.

Όπως λέει ο κ. Λιακόπουλος, η BSS δημιουργήθηκε για να δώσει απάντηση στην αίσθηση μοναξιάς του επιχειρηματικού κόσμου, στο μόνιμο παράπονό τους ότι είναι μόνοι στο “επιχειρείν” και δεν μπορούν να βρουν βοήθεια ουσιαστική.

Κύριο αντικείμενο και βασική ενασχόληση της εταιρείας είναι το χρηματοοικονομικό τμήμα των επιχειρήσεων. Σκοπός της, η συμπαγής και αδιαμφισβήτητη επιτυχία των πελατών της, μέσα από δυνατές στρατηγικές και μελετημένες κινήσεις.

“H BSS είναι μια άρτια στελεχωμένη ομάδα, με ειδικά εκπαιδευμένο, έμπειρο και καταξιωμένο ανθρώπινο δυναμικό και διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών.  Με παρουσία στο χρηματοοικονομικό τομέα από το 1998, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής υπηρεσιών οικονομικής διεύθυνσης, αλλά και υπηρεσίες στρατηγικής και risk management.

H εταιρία έχει χειριστεί χρηματοδοτήσεις για το πελατολόγιό της, ύψους άνω του 1,5 δις ευρώ ετησίως, και αποτελεί βασικό παράγοντα της επιχειρηματικής κοινότητας στον τομέα των χρηματοδοτήσεων με μεγάλη διείσδυση στον κλάδο της αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα πέτυχε αύξηση 123% στις παρεχόμενες υπηρεσίες ανεξάρτητης οικονομικής διεύθυνσης, με την μορφή της μόνιμης ετήσιας συνεργασίας κατά τα τελευταία τέσσερα έτη. Η ΒSS έχει πελατολόγιο μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια”, αναφέρει ο κ. Λιακόπουλος.

Κατά την άποψή σας, τι έχει ανάγκη σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος;

O επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει ανάγκη από οικονομικές αναλύσεις. Από μεγάλου κύρους οικονομολόγους, οι οποίοι θα του πουν την φιλοσοφία τους για την παγκόσμια οικονομία και θα του αναφέρουν την άποψή τους για την παγκοσμιοποίηση. Από άπειρους ειδικούς που διεκδικούν να τον συμβουλέψουν πάνω στο νέο καυτό θέμα, όταν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατάφεραν να συμβουλέψουν τον εαυτό τους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει ανάγκη καν από φιλοσοφία, από παρουσίαση της μίζερης κατάστασης, την βιώνει, δεν θέλει απέλπιδες προσπάθειες πωλησιακής προσέγγισης.

Έχει όμως ανάγκη από στήριξη, από πραγματική ουσιαστική υποστήριξη, από ενθάρρυνση και υποκίνηση.

Σήμερα που 280.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει και 450.000 επιχειρήσεις ή ιδιώτες έχουν κόκκινο δάνειο δεν είναι ενοχικό να έχεις πρόβλημα με τις υποχρεώσεις σου. Δεν πρέπει ούτε να ντρέπεσαι ούτε να αυτο-μαστιγώνεσαι.

Όμως δεν επιτρέπεται να είσαι αδρανής. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι σημαντικό εφόδιο. Η BSS υπηρετεί αυτή την αρχή από την έναρξη της κρίσεως. Επιδιώκουμε να είμαστε εκεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας. Δίπλα στον κάθε πελάτη μας.

Στην παρούσα φάση, στόχος μας μέσα από ημερίδες, ομιλίες, εκδηλώσεις σε όλα τα επιμελητήρια ανά την Ελλάδα και σεμινάρια μέσω εκπαιδευτικών οργανισμών, είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πρακτικά, σε ποια στάδια μπορεί να βοηθήσει η BSS τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού;

Παρέχοντάς τους το Personal Business Consulting που είναι το βασικό αντικείμενο της BSS. Μία “ομπρέλα” ανθρώπων, παρέχουν απόλυτα εξατομικευμένα στην κάθε επιχείρηση λύσεις σε θέματα τραπεζικά, λογιστικά, απεικόνισης και πιστοληπτικής αξιολόγησης, φορολογικά, στρατηγικής, management, αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων, επιδοτήσεων, σχέσεων με προμηθευτές / πελάτες, διαχείρισης προσωπικού σε κοστολογικά θέματα, εσωτερικού ελέγχου, εποπτείας Ορκωτών και κλεισίματος ισολογισμών, και άλλες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία των ελληνικών επιχειρήσεων και σε κόστος value for money.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αποβλέπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη διευθέτηση των χρεών τους;

Στο Νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με εμπορική / πτωχευτική ιδιότητα.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός είναι μία διαδικασία οργανωμένης και οριοθετημένης διαπραγμάτευσης της επιχείρησης με τους πιστωτές της που διεξάγεται εντός προθεσμιών 88 ημερών σε 12 στάδια, με ρητές προθεσμίες για την τήρηση των οποίων θα συνδράμει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και η ευθύνη ενημερωμένου επαγγελματία-συντονιστή. Μια επιχείρηση μπορεί να βρει λύση ρύθμισης με το σύνολο των πιστωτών της (ΔΟΥ, Ασφ.Ταμεία, ΟΤΑ, Τράπεζες και Ιδιώτες) σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους εκπροσώπους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων να προχωρήσουν σε διαγραφές βασικής οφειλής (όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών), σε διαγραφές του 95% των προστίμων και 85% των προσαυξήσεων με ταυτόχρονη επιμήκυνση αποπληρωμών σε έως 120 δόσεις.

Συν τοις άλλοις, για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό επίπεδο υπάρχει για τις αιτούμενες επιχειρήσεις η δυνατότητα αναστολής καταδιωκτικών μέτρων 70 ημερών με δυνατότητα παράτασης 4 μηνών και παρέχονται ιδιαίτερα προνόμια νέας χρηματοδότησης της στους πιστωτές της.

Δεδοµένου δε ότι η διαδικασία εκκινεί ακόμα και εάν εκδηλώσουν ενδιαφέρον πιστωτές που εκπροσωπούν το 50% των απαιτήσεων έναντι της επιχείρησης, όλοι οι πιστωτές έχουν κίνητρο να συµµετέχουν στη διαδικασία, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ληφθεί δεσµευτική απόφαση για τη ρύθμιση της απαίτησής τους ερήμην τους. Αυτό γίνεται εφικτό με τη διαδικασία της δικαστικής επικύρωσης η οποία διαρκεί 5 μήνες και είναι δυνατόν να δεσμεύσει όσους πιστωτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που κατέληξε σε συμφωνία της επιχείρησης με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτή πιστωτών της.

Ας μην ξεχνάμε ότι για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους ο Νόμος έχει προσωρινή διάρκεια, έως τις 31/12/18 και όσοι έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τα ευεργετήματα του νόμου πρέπει να κινηθούν με την πρέπουσα ταχύτητα αλλά και ποιότητα στην προετοιμασία του φακέλου τους.

Τι  πρέπει να περιλαμβάνει μία σωστή προετοιμασία;

Μία σωστή  προετοιμασία περιλαμβάνει μία αρχική μελέτη για τα ποσοστά συμμετοχής των πιστωτών, τη συγκέντρωση απαρτίας, καθώς και την πιθανότητα έγκρισης από το επίμαχο 60% των συμμετεχόντων πιστωτών.  Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μία μόνο ευκαιρία ένταξης για τον εκάστοτε οφειλέτη, συνεπώς θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα έγκρισης προτού γίνει η οριστική υποβολή, καθώς επίσης και να διενεργηθούν επαφές και συναντήσεις εκ των προτέρων με τους πιστωτές επιρροής.

Το σημαντικότερο στοιχείο που απαιτείται από τον νόμο είναι η διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας.

Στην BSS λειτουργούμε μεθοδικά στηριζόμενοι σε σενάριο που είναι προσαρμοσμένο στις διατάξεις του νόμου, των σχετικών ΠΟΛ του δημοσίου και φυσικά τις αρχές περί “μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών” και “σύμμετρης ικανοποίησης των πιστωτών”. Κατόπιν διενεργείται η σχετική μελέτη βιωσιμότητας λαμβάνοντας υπόψη:

– Το ύψος των εξασφαλίσεων των πιστωτών.

– Τις συνολικές αξίες ρευστοποίησης, αλλά και το πλαίσιο της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης ανάλογα με την ύπαρξη πιστωτών με Ειδικό Προνόμιο, Γενικό Προνόμιο και άνευ προνομίου.

– Το συνολικό τρέχον χρέος αλλά και το ύψος των υποχρεώσεων την 31/12/2016.

– Τις λοιπές οφειλές που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Την καθαρή παρούσα αξία του συνόλου των χρηματοροών για το Δημόσιο σε 120 δόσεις, όπου για τον υπολογισμό της ως προεξοφλητικό επιτόκιο χρησιμοποιείται το Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 5%.

– Το προϋπολογιζόμενο EBITDA και τις διαθέσιμες ελεύθερες ταμειακές ροές, ώστε να καλύπτουν χωρίς υπερβολή τις χρηματοροές που προκύπτουν μετά την αιτούμενη αναδιάρθρωση και παράλληλα να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποπληρωμή μεγαλύτερων δόσεων.

Γιατί κρίνετε απαραίτητη τη συνδρομή μίας εταιρίας όπως η BSS στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού;

Δημιουργούμε ένα διαπραγματευτικά δυνατό και ρεαλιστικό σενάριο αποπληρωμής δια μέσου του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η πολυπλοκότητα του νόμου, των οδηγιών και υπουργικών αποφάσεων λειτουργίας και χρήσης της πλατφόρμας, η συμπλήρωση των στοιχείων βάσει υποδειγμάτων υπουργείου, η διαπραγμάτευση αλλά και η παρακολούθηση των 12 σταδίων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί ακρίβεια, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό.

Εμείς στην BSS δυνάμεθα να παρέχουμε όλο το πακέτο υπηρεσιών, προσαρμοσμένο ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο τεχνογνωσίας του κάθε ενδιαφερόμενου, σε κόστος απόλυτα λογικό για τα δεδομένα της αγοράς. Παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μίας μεγάλης γκάμας υπηρεσιών , οι οποίες μπορεί να απαιτηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της συνεργασίας μας με τους ενδιαφερόμενους.

Φυσικά, η υποστήριξη μας δεν σταματά εκεί. Το σημείο κλειδί για να παραμείνει βιώσιμη μία επιχείρηση άπαξ και ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τα οικονομικά της με τρόπο που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της σύμβασης αναδιάρθρωσης.

Βάσει του νόμου επέρχεται αυτοδίκαια ανατροπή της σύμβασης αναδιάρθρωσης και αναβίωση των απαιτήσεων σε περίπτωση που αθετηθούν υποχρεώσεις του οφειλέτη.

Εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει την πλέον διαδεδομένη και βασική μας υπηρεσία, αυτή του Personal Business Consulting, έχοντας πάντα στο πλευρό τους μια ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων συμβούλων, οι οποίοι όχι μόνο θα βοηθήσουν να μην αποκλίνει από τις υποχρεώσεις του, αλλά και να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα της επιχείρησής του.

Related Post