Ποιες εταιρείες του άρθρου 99 σώζουν τώρα οι τράπεζες

513 0

Ένδυση, λιανεμπόριο, κατασκευές, τουρισμός, ακίνητα, αυτοκίνητο, χονδρεμπόριο, ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι μερικοί μόνο από τους κλάδους, όπου δραστηριοποιούνται οι εκατοντάδες εταιρείες που έχουν περάσει την τελευταία εξαετία τις πόρτες του Πρωτοδικείου, έχοντας προσφύγει στο άρθρο 99 και τις διαδικασίες εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η περίπτωση του ομίλου Βωβού, για τον οποίο το Πρωτοδικείο Αθηνών, προ ημερών, αλλά και νωρίτερα, οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες, με τη συναίνεσή τους, έριξαν ”σωσίβιο” εγκρίνοντας το σχέδιο εξυγίανσης είναι η πιο ”τρανταχτή” όλων, αν ληφθεί υπόψη το ύψος των υποχρεώσεων του ομίλου, άνω των 600 εκατ. ευρώ… Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο νούμερο υποχρεώσεων που έχει τεθεί έως τώρα υπό την κρίση των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Τα κριτήρια λοιπόν με τα οποία παραχωρούν τώρα οι τράπεζες, εν μέσω των σημερινών, δύσκολων συνθηκών και μετά από τόσα χρόνια κρίσης, τη συναίνεσή τους στα σχέδια εξυγίανσης των προβληματικών περιπτώσεων είναι, πέραν φυσικά του ύψους των οφειλών, η βιωσιμότητα και τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που αιτούνται την εξυγίανση.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, τα κριτήρια είναι σαφώς πιο αυστηροποιημένα σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε στις πρώτες περιπτώσεις προσφυγών στο άρθρο 99 και φυσικά το …άλφα και το ωμέγα είναι το ”σοβαρό” επιχειρηματικό πλάνο που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια των δραστηριοτήτων της εταιρείας με σταθερές χρηματοροές- έστω και με πολύ χαμηλότερο τζίρο. Χαρακτηριστική ως προς το τελευταίο είναι η περίπτωση του ομίλου Παζαρόπουλου, από τον κλάδο του αυτοκινήτου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που χτυπήθηκε στις αρχές της κρίσης, το 2009 και διασώθηκε τελικά, αφήνοντας πάντως μεγάλες οφειλές στην αγορά: Από τα 250 εκατ. ευρώ τζίρο και τους 400 εργαζομένους προ κρίσης, ο όμιλος απασχολεί πλέον συνολικά περί τους 80 εργαζομένους και πραγματοποιεί έναν τζίρο κοντά στα 13 εκατ. ευρώ…

Οι διαδικασίες, όπως επισημαίνουn νομικοί κύκλοι, παραμένουν αργές και χρονοβόρες με βασικότερο ”αγκάθι” την έλλειψη ενός κώδικα δεοντολογίας μεταξύ των τραπεζών που θα αφορά τις αναδιαρθρώσεις και τα κόκκινα δάνεια για τις εταιρείες που ζητούν να ακολουθήσουν το δρόμο της εξυγίανσης μέσω των διατάξεων του Πτωχευτικού κώδικα. Οπερ σημαίνει, ότι ενώ μία τράπεζα μπορεί να δώσει τη συναίνεσή της, το σχέδιο εξυγίανσης μπορεί να ”κολλήσει” σε μία από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Επιπλέον, «η έλλειψη κανόνων που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να τηρούν συγκεκριμένες συμπεριφορές στις προβληματικές εταιρείες, αφήνει χώρο για επιρροές άλλων, πιο …υποκειμενικών παραγόντων», αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι που συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια στις διαδικασίες του άρθρου 99.

Ένα ακόμη …σημείο των καιρών είναι το θέμα της διαγραφής χρεών, το οποίο οι τράπεζες- εννοείται- ότι προσπαθούν να αποφύγουν, επιλέγοντας την κεφαλαιοποίηση των χρεών, κάτι ωστόσο το οποίο δημιουργεί ένα ”χαρτοφυλάκιο” συμμετοχών ανομοιογενές, σε εντελώς διαφορετικά αντικείμενα.

Η κεφαλαιοποίηση, μπορεί να συνοδεύεται και από τη χορήγηση νέων κεφαλαίων με μεγάλη ωστόσο αυστηροποίηση των ασφαλειών, που έχουν να κάνουν με την ενεχυρίαση των σημάτων της εταιρείας, την ενεχυρίαση μετοχών, την κάλυψη με εμπράγματες ασφάλειες όλων των ακινήτων των εγγυητών κ.τ.λ.. Επιπλέον, ζητείται και από τον επιχειρηματία- βασικό μέτοχο να βάλει και ο ίδιος το χέρι στην τσέπη και ακριβώς στο σημείο αυτό εγείρονται και οι περισσότερες διαφωνίες, καθυστερώντας έτσι τις τελικές διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης.

Ενώπιον του Πρωτοδικείου, η στάση των εργαζομένων είναι ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την τελική απόφαση.

Οι εταιρείες

Ετσι, το θέμα των νέων κεφαλαίων που θα μπούν στην εταιρεία είναι από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και του ομίλου Παρασκευαϊδη, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Αthens Ledra, μία από τις περιπτώσεις του άρθρου 99 για την οποία το …σήριαλ συνεχίζεται τώρα με τον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου. Ο πλειστηριασμός έναντι 41 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί στα μέσα Μαϊου αναβλήθηκε, κατόπιν αιτήματος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΑΣΤΥ Α.Ε., ώστε να ανέβει το τίμημα στα 47 εκατ. ευρώ, νούμερο ωστόσο το οποίο η αγορά θεωρεί υψηλό, δεδομένων και των εργασιών ανακαίνισης που χρειάζεται το ξενοδοχείο.

Πάντως, με δεδομένη και την άνοδο του αθηναϊκού τουρισμού, η φημολογία αναφέρει ότι για την εξαγορά του γνωστού ξενοδοχείουτης Συγγρού έχουν ενδιαφερθεί ελληνικά και ξένα κεφάλαια, αμερικανικά, γερμανικά κ.α., ενώ εσχάτως ακούστηκε και το fund της Οaktree, το οποίο, ως γνωστόν, έχει συνασπισθεί με τον όμιλο ΣΑΝΗ δημιουργώντας την αλυσίδα Ιkos Resorts με πρώτο ”σταθμό” τη Χαλκιδική. Ο όμιλος Παρασκευαϊδη βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε επαφές με τους πιστωτές του, με την πλευρά των τραπεζών να ζητεί από την ΑΣΤΥ Α.Ε. και τους βασικούς της μετόχους να εισφέρουν από 7 έως 10 εκατ. ευρώ.

Δύο ακόμη πλειστηριασμοί ακολουθούν και για την περίπτωση των περιουσιακών στοιχείων της μέχρι πρότινος ιδιοκτήτριας εταιρείας, του ιστορικού ”Πεντελικόν” στην Κηφισιά, όπου το αιφνίδιο ”λουκέτο” της προηγούμενης εβδομάδας με τον …εκδιωγμό εργαζομένων αλλά και πελατών προκάλεσε μεγάλο θόρυβο και, φυσικά, ήταν κάθε άλλο παρά …διαφήμιση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει ενίοτε ο κλάδος της φιλοξενίας.

Μετά τον πλειστηριασμό του ίδιου του ξενοδοχείου, που οδήγησε, έναντι τιμήματος 23 εκατ. ευρώ, στη νέα ιδιοκτησία της οικογένειας Δουζόγλου από τη Βενεζουέλα σε πλειστηριασμό βγαίνουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία της «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε.”. Πρόκειται για κινητό εξοπλισμό του ξενοδοχείου και των λοιπών εγκαταστάσεων, για τον οποίο ο πλειστηριασμός έχει ορισθεί για τις 17 Ιουνίου με ένα αρχικό τίμημα της τάξεως των 2,13 εκατ. ευρώ αλλά και για ακίνητα στην Βαρυμπόμπη, όπου φιλοξενούνται υπηρεσίες catering του ομίλου Βάρδη, με ένα τίμημα στα 3 εκατ. ευρώ. Τα προβλήματα για την οικογένεια Βάρδη είχαν ξεκινήσει στις αρχές της κρίσης και είχαν οδηγήσει και στην προσφυγή στο άρθρο 99, χωρίς ωστόσο η αίτηση να προχωρήσει.

Εκτός του κλάδου των ξενοδοχείων, στις κατασκευές, εν αναμονή της απόφασης για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 106β, που συζητήθηκε προ δεκαπενθημέρου βρίσκεται η Εδραση Ψαλλίδας, με τις τράπεζες να διαγράφουν το 22% των δανειακών υποχρεώσεων συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, να κεφαλαιοποιούν ποσοστό 33% καθιστάμενες μέτοχοι του 70% και να ρυθμίζουν το υπόλοιπο σε βάθος 15ετίας.

Πατήρ και υιος Ψαλλίδας, δεδομένου και του εξειδικευμένου αντικειμένου της εταιρείας στις αντιστηρίξεις, έχουν τα τελευταία, δύσκολα χρόνια την στήριξη των τραπεζών (σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές με προβλήματα ρευστότητας- βλ. ΑΤΤΙ-ΚΑΤ). Ενώπιον του Πρωτοδικείου, τράπεζες και εργαζόμενοι βρέθηκαν στο πλευρό της διοίκησης, σε αντίθεση με το Δημόσιο και το ΙΚΑ, που ήταν απέναντι…

Εν αναμονή της απόφασης για την έκδοση της απόφασης αναφορικά με τη συμφωνία εξυγίανσης βρίσκεται η μή εισηγμένη ΕΛΤΕΡ, επίσης από τον κλάδο των κατασκευών, ενώ στο ”μέτωπο” της Μηχανική, του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, είναι πλέον συνηθισμένες οι αιτήσεις πτώχευσης από προμηθευτές του ομίλου ως μέσο πίεσης έναντι των οφειλών τους. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα είχε ορισθεί η δικάσιμος για την αίτηση που είχε καταθέσει η Doka Hellas Kαλουποτεχνική.

Στην περίπτωση της Hondos Palace του Γιώργου Χόντου (του ενός από τα πέντε αδέλφια της γνωστής οικογένειας Χόντου με τα ιστορικά καταστήματα καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς), η συζήτηση στο Πρωτοδικείο, προ μηνός, για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης για την Hondos Παλλάς Πολυκατάστημα Α.Ε., ματαιώθηκε οριστικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές με τις τράπεζες για την επίτευξη της συμφωνίας αναδιάρθρωσης των χρεών δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα για την εταιρεία, της οποίας το αντικείμενο έχει συρρικνωθεί τα μάλα.

Το σύνολο των χρεών του ομίλου (προς εργαζομένους, τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.) αντιστοιχούν στο ύψος των 80 εκατ. ευρώ και αυτό που ζητεί η διοίκηση της εταιρείας είναι αναδιάρθρωση και ”κούρεμα” στο 50%. Επισημαίνεται εδώ ότι η “Hondos Παλλάς Πολυκατάστημα Α.Ε.” αφορά τη δραστηριότητα των καταστημάτων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Γιώργου Χόντου, Ελένης Χόντου και Στέφανου Κωστούλα, δεδομένου ότι τα αδέλφια έχουν χωρίσει ήδη από το 2004 το δίκτυό τους σε ξεχωριστές εταιρείες και καταστήματα ανά την Ελλάδα, φροντίζοντας μάλιστα να αποσαφηνίσουν πλήρως τις διακριτές δραστηριότητες που λειτουργούν κάτω από το κοινό όνομα των ”Ηοndos Center”.

Την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της στο πλαίσιο των διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα αιτήθηκαν και τα ιστορικά βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της ιστορικής εταιρείας με το 60% περίπου των πιστωτών της. Τα ιστορικά βιβλιοπωλεία, τα οποία έχουν χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από την κρίση στον κλάδο τους, προχωρώντας ωστόσο σε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης με το κλείσιμο των μη κερδοφόρων καταστημάτων (με πιο πρόσφατο αυτό της Κηφισιάς), έχουν ένα σύνολο χρεών στα πέριξ των 23 εκατ. ευρώ, ενώ από πλευράς τραπεζών, βασικός πιστωτής της εταιρείας ήταν η τράπεζα Αττικής, η συναίνεση της οποίας έχει εξασφαλιστεί.

Την απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών της αναμένει και η Χυτήρογλου, μία ακόμη ιστορική επιχείρηση, με παρουσία σχεδόν 100 ετών στον κλάδο του υφάσματος. Η εταιρεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης σε γενναίες αποφάσεις αναδιάρθρωσης, από το κλείσιμο μή κερδοφόρων καταστημάτων έως την αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων, όπως για παράδειγμα το διατηρητέο ακίνητο της οδού Μητροπόλεως, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλίσει και σχετική έγκριση για τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Στον πολύπαθο κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου τα …κλειδιά έχουν περάσει στις τράπεζες, τον Οκτώβριο του 2015 -κι ενδεχομένως νωρίτερα- αναμένεται η συζήτηση στο Πρωτοδικείο της συμφωνίας εξυγίανσης της ΔΙΑΣ με τις πιστώτριες τράπεζες και τη Σελόντα, στην οποία μεταβιβάζεται το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας καθώς και τμήμα του παθητικού της, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδικασίας των άρθρων 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και πιο συγκεκριμένα του άρθρου 106β ΠτΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 106θ του ίδιου νόμου.

Από τον τομέα του χονδρεμπορίου ποτών, η Κόνδωρ Α.Ε. από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο, ο οποίος όμως χτυπήθηκε με μεγάλη πτώση της κατανάλωσης, φαίνεται ότι έχει βρεί το δρόμο της συναίνεσης με τις τράπεζες αλλά και τους βασικούς της προμηθευτές. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να καταθέσει ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα αίτηση στο Πρωτοδικείο για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Αντίστοιχα, εν αναμονή της επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές τους βρίσκονται και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να βρίσκει το δρόμο της συναίνεσης με ποσοστό κοντά στο 70% των πιστωτριών τραπεζών.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

Related Post

Νέα παράταση για την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του νόμου 4469/2017, μήπως είναι και η τελευταία ευκαιρία;

Posted by - 6 Ιανουαρίου, 2020 0
Γράφει η Παππά Σοφία Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 24-12-2019 δίνεται παράταση για την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία…