100 δόσεις: τα τελευταία δεδομένα

513 0

Για την ώρα και σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που μπήκαν σήμερα σε διαβούλευση αλλά και βάσει της ειδησεογραφίας όσον αφορά το καθεστώς των 100 δόσεων έχουμε τα εξής:

  1. Χάνουν τη ρύθμιση παλιών χρεών που έκαναν, όσοι αφήνουν απλήρωτες για 30 μέρες τις νέες υποχρεώσεις τους «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δεν τακτοποιούν άμεσα τις νέες οφειλές τους»
  2. H εφορία θα επαναϋπολογίζει ξανά τις δόσεις που συμφώνησαν οι οφειλέτες, εφόσον διαπιστώνει πως έχουν την οικονομική επιφάνεια «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δύνανται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα».
  3. Έγκλημα φοροδιαφυγής ορίζεται αν δεν αποδόθηκε φόρος 100.000 ευρώ (πλημμέλημα) ή 150.000 ευρώ (κακούργημα) και άνω. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπονται μικρότερα ποσά για την θεμελίωση τόσο της πλημμεληματικής (50.000 ευρώ) όσο και της κακουργηματικής μορφής (100.000 ευρώ) των εγκλημάτων. Ωστόσο τα όρια αυτά είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν και άρα αφορούν λιγότερους.

Επίσης, σύμφωνα με ειδησεογραφικά site:

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”normal” background=”fancy” animation=”fadeIn”]Εξετάζουν στη κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ζητήσουν να μην αλλάξει το σύστημα των 100 δόσεων, με το επιχείρημα ότι αλλιώς το Δημόσιο κινδυνεύει να μην εισπράξει ούτε τους παλαιούς φόρους, αλλά ούτε τους τρέχοντες φόρους που έρχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό συζητείται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών. Καθοριστική ίσως αποδειχθεί η επίσκεψη του αρμοδίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί τις επόνενες μέρες στην Αθήνα, αφού θα μπορούσε αυτός να δώσει ένα «σήμα» στους υπαλλήλους των Βρυξελλών να φανούν πιο ελαστικοί, σε σχέση με το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν πιέζονταν και άλλο οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις χρεών που έκαναν.

Τόσο η μείωση των δόσεων όσο και η αύξηση των επιτοκίων που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου, οδηγούν σε μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, την ώρα όμως που έρχονται συνεχώς και δόσεις φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και προσεχώς τα τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον, και αν χάσει κάποια πληρωμή φόρου από όλους αυτούς που επίκεινται, ο φορολογούμενος χάνει σχεδόν αυτομάτως τη ρύθμιση, με βάση το πολυνομοσχέδιο που πάει στη Βουλή προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα.

Η Τρόικα πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί τόσο αν «φρακάρουν» οι πληρωμές παλαιών και νέων φόρων. Ζητά κατασχέσεις αντί ρυθμίσεων και θεωρεί πως το Δημόσιο έχασε και δεν κέρδισε από τις ρυθμίσεις Βαλαβάνη.[/dt_quote]

Related Post

Fast track επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και διαφύλαξη των θέσεων εργασίας από 1/5/2020

Posted by - 11 Απριλίου, 2020 0
Fast track επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και διαφύλαξη των θέσεων εργασίας από 1/5/2020 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της…