Επισήμως εκτός stress tests η Ελλάδα το 2016: Πέντε δράσεις για τα κόκκινα δάνεια

655 0

 

Σε πέντε πρωτοβουλίες θα στηριχθεί η προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων και εξυγίανσης του ισολογισμού των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος οι λύσεις που θα προκριθούν θα έχουν μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και θα απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές τράπεζες.

 

Εχουν τεθεί στόχοι συγκεκριμένοι κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζας και τον εποπτικό μηχανισμό SSM με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει:

 

  • Πρώτον, να αναληφθούν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η τρέχουσα «business as usual» προσέγγιση, όσο και αν βελτιωθεί στα σημεία, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις.
  • Δεύτερον, να υπάρξει στροφή σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Η τρέχουσα πρακτική βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων απλά οδηγεί σε παράταση του προβλήματος. Αντιθέτως η μακροχρόνια λύση είναι αυτή που θα εξυγιάνει τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Τρίτον, να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων. Η πρόοδος στο ζήτημα αυτό παραμένει περιορισμένη, ενώ οι κοινοί πιστούχοι έχουν κοινά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον να υπάρξουν οριστικές λύσεις χωρίς κοινή δράση από όλους τους πιστωτές. Σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές.
  • Τέταρτον, να υπάρξει παρέμβαση για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου είναι κρίσιμο να αναλαμβάνονται ενεργητικές πρωτοβουλίες αλλαγής της διοίκησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται, της δομής και του επιχειρηματικού σχεδίου της οφειλέτριας εταιρείας.
  • Πέμπτον, να υπάρξει αυξημένος εσωτερικός έλεγχος, ώστε να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και διαφάνεια στην αντιμετώπιση των οφειλετών.

Η λύση σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τα «κόκκινα»δάνεια αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση.

Στόχος με βάση τα όσα υπολογίζονται είναι το θεσμικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Ως το τέλος του μήνα ο διοικητής της ΤτΕ θα έχει εκδώσει σχετική πράξη βάσει της οποίας θα έχει θεσμοθετήσει τις εταιερίες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με αρμοδιότητες τη διαχείριση, την εξαγορά αλλά και την αναχρηματοδότηση. Τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρύνουν ποτέ ξανά τα κεφάλαια των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ και επισήμως τίθενται εκτός των φετινών πανευρωπαϊκών stress tests οι ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες. Θα ελεχθεί δείγμα 51 τραπεζών στην Ευρώπη (το 70% του τομέα) και δεν θα υπάρχει βαθμολογία PASS/FAIL. To τριετές σενάριο θα δοκιμάσει την αντοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κατάσταση σοκ στην εγχώρια και τη διεθνή ζήτηση αλλά και σοκ στις αγορές. Το σενάριο υιοθετεί παρέκκλιση από την πορεία του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 3,1% το 2016 κατά 6,3% το 2017 και κατά 7,1% το 2018, καθώς και υποχωρήσεις τιμών στην κτηματαγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα σενάρια είναι έντονα επηρεασμένα από τα κριτήρια που επικράτησαν στα ελληνικά stress tests.

Mπαίνουμε στη ζώνη του κινδύνου
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΤτΕ:

«Η κοινωνία βρίσκεται σε νευρική κρίση, η οικονομία επιεικώς υπολειτουργεί και η πολιτεία δυσκολεύεται να δώσει λύσεις. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της Ελλάδας».

Με τις φράσεις αυτές ξεκίνησε χθες την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μιλώντας για την πρώτη αξιολόγηση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι αυτή καθυστερεί επικίνδυνα αφού «σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στη ζώνη του κινδύνου για την ελληνική οικονομία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο κ. Φέσσας στάθηκε στο θέμα της υπερφορολόγησης και την επακόλουθη ενθάρρυνση της παραβατικότητας. Τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ανέδειξε ως λύση την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλώνοντας ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να αποδώσει ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις 1,5 δισ. ευρώ, μείωση πλαστών και εικονικών τιμολογίων ως 80% και επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ ως 1 δισ. τον χρόνο. Τέλος επισήμανε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την οικονομία και υπογράμμισε ότι «το όλο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος δημιουργεί έναν εφησυχασμό ότι υπάρχει χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων».

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

Για την “Business Support Services”

Κολοβός Χρυσοβαλάντης

Senior Business Analyst

Related Post

ΜΕΤΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Posted by - 11 Απριλίου, 2020 0
1ον. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων.   Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά όμως, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που…