Μία νέα αιχμή κρίσης διαφορετική από την άλλες

517 0

Η Ελλάδα έχει απωλέσει σημαντικό χρόνο στη προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης. Η καθυστέρηση είναι ένας από τους διαθέσιμους στρατηγικούς παράγοντες στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης. Στην καθημερινότητα μας την ακολουθούμε όλοι ανάλογα με τις περιστάσεις.

Βέβαια κρίσιμος παράγων επιλογής είναι να εκτιμάς ότι μια τέτοια τακτική θα σε διευκολύνει στον τελικό στόχο. Η άποψη μας είναι ότι η συγκεκριμένη καθυστέρηση λειτουργεί τελικώς πολύ αρνητικά στην ομαλότητα και μάλλον αν συνεχιστεί θα είναι αρκετά εις βάρος μας.

Ήδη ακόμα και αν όλα κυλίσουν ομαλά, πλέον η οικονομία χάνει ψυχολογία, χάνει χρόνο, χάνει δυναμική ανάπτυξης. Αυτό παρότι είναι στην φάση της επαναφοράς σε ένα θετικό πρόσημο εξέλιξης Α.Ε.Π. μετά από μια νέα κάμψη.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κατάσταση σήμερα είναι σημαντικά διαφορετική από τις προηγούμενες αιχμές της κρίσεως:

  • Στην Αμερική υπάρχει νέος πρόεδρος και νέα πολιτική η οποία εστιάζεται στο να λύσει η Ευρώπη μόνη της τα προβλήματα και να βγει η Ελλάδα από το κοινό νόμισμα. Επομένως δε θα δούμε ούτε «υπερασπιστικές» τηλεφωνικές επικοινωνίες όπως εκείνες μεταξύ Ομπάμα- Μέρκελ, ούτε ταξίδια του Αμερικανού υπουργού οικονομικών και παρουσίας το euro group.
  • Το ΔΝΤ ως συνέπεια και της αλλαγής στην Αμερική μάλλον γίνεται επικίνδυνα άκαμπτο.
  • Στην Ευρώπη είμαστε εν μέσω Brexit και εκλογικών αναμετρήσεων σε σημαντικές χώρες. Ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Ταυτόχρονα οι κανόνες ψυχολογίας δείχνουν ότι η διαρκή επανάληψη ενός φαινομένου οδηγεί ευκολότερα σε κινήσεις αποκοπής του προβλήματος. Αν μη τι άλλο προκαλεί νευρικότητα και θυμό.

Η χώρα μας είναι σε ένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό σημείο και στο τέλος της ημέρας οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος Ευρωπαίος μπορεί αν διατηρήσει την ψυχραιμία του να επιμείνει ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να είμαστε στο κοινό νόμισμα, ιδίως εν μέσω άλλων θεμάτων ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Αυτό μας κάνει να εκτιμούμε ότι το πιθανότερο είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Όμως δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι το εξωγενές περιβάλλον εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους.

Κατά συνέπεια ως λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι και ακόμα περισσότερο ως manager επιχειρήσεων, θα πρέπει να έχουμε πάλι επίκαιρο το plan B.

Ευτυχώς ενωμένοι συνεργαζόμενοι και οργανωμένοι, θα είμαστε παρόντες και ζωντανοί σε κάθε σενάριο.

Παραμένουμε στη διάθεση σας.

Με εκτίμηση

Ευστάθιος Λιακόπουλος

CEO

Business Support Services

Related Post