Η Κομισιόν κουρεύει τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία

488 0

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2015 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας στο 0,5% τον ετήσιο στόχο, έναντι 2,5% προηγουμένως. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8% το 2014 και αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2016.

Η Κομισιόν σημειώνει στην έκθεσή της πως τα προβλεπόμενα στοιχεία για την Ελλάδα περιβάλλονται από έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, και συνυπολογίζουν τις εξελίξεις στη χώρα μέχρι τις 21 Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η θετική δυναμική της οικονομίας έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε μετά τις  πρόωρες εκλογές, τον Ιανουάριο, και τονίζει πως η τρέχουσα έλλειψη σαφήνειας ως προς την στάση πολιτικής της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο των συμφωνιών με ΕΕ και ΔΝΤ, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα.

«Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο και υποθέτοντας πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα επιστρέψει μαζί με τη ρευστότητα για την κυβέρνηση και τον τραπεζικό τομέα, η οικονομία προβλέπεται τώρα ότι θα αναπτυχθεί κατά περίπου 0,5% το 2015, σημαντικά χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη» σημειώνεται στην έκθεση.

Ακόμη, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από το 3,5% το 2014, ενώ το 2016 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 2,2%. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί στο 180,2% πριν υποχωρήσει στο 173,5% την επόμενη χρονιά.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 25,6% τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 23,2% το 2016. Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει και το 2015 σε αποπληθωριστικό έδαφος (-1,5%) με το δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 1,6% το 2015 και 1,3% το 2016.

Related Post

Συνέντευξη κ. Λιακόπουλου “Ημερίδα Εξωδικαστικό Συμβιβασμού” στην Ορεστιάδα

Posted by - 8 Νοεμβρίου, 2017 0
Συνέντευξη κ. Λιακόπουλου "Ημερίδα Εξωδικαστικό Συμβιβασμού" στην Ορεστιάδα. Η BSS πραγματοποιεί αναδιαρθρώσεις χρηματοδοτήσεων για το πελατολόγιό της τα τελευταία πέντε…

Η BSS αρωγός των επιχειρήσεων και ιδιωτών στη διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης οφειλών.

Posted by - 23 Φεβρουαρίου, 2017 0
Το περίφημο και πολύ-αναμενόμενο νομοσχέδιο με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σε διαβούλευση εν αναμονή των τελικών…

Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός ως μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα

Posted by - 28 Οκτωβρίου, 2017 0
Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός ως μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα Ημερίδα με θέμα «Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός ως…