Στα 100 δισ. έφτασαν τα “κόκκινα” δάνεια

477 0

Οι διέξοδοι και οι λύσεις που προσφέρονται σε επιχειρηματίες και καταναλωτές προκειμένου να απαλλαγούν από το “βραχνά” των “κόκκινων” δανείων και συνεπειών που επισύρουν αναδείχθηκαν σε χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε για τα μέλη του και τους πολίτες το Επιμελητήριο Λάρισας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιοκτήτης της εταιρίας “Business Support Services” Ευστάθιος Λιακόπουλος, ο οποίος ανέδειξε το μέγεθος και τη σημασία που έχουν τα “κόκκινα” δάνεια για την ελληνική οικονομία και τα πιστωτικά ιδρύματα, ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο και τη διαδικασία της ρύθμισης – τακτοποίησης αυτών των οφειλών και παρουσίασε πρακτικές αναδιάρθρωσης με πραγματικά παραδείγματα.

Όπως τόνισε ο κ. Λιακόπουλος το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών έχει φθάσει σήμερα στα 100 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων), ενώ 2 εκ. δάνεια έχουν “κοκκινίσει”. Το μέγεθος του προβλήματος διαμορφώνει μια κατάσταση πέρα από κάθε λογική και ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά για την χρηματοδότηση της αγοράς, την επιβίωση των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθως τους μίλησε για τους τύπους της ρύθμισης, τη διαδικασία που ακολουθούν οι τράπεζες και κυρίως για το πώς πρέπει οι δανειολήπτες να προσεγγίζουν το κάθε πιστωτικό ίδρυμα για να επιτευχθεί η καλύτερος διακανονισμός.

” Πρέπει να εργαστούμε τόνισε ώστε η εκάστοτε επιχείρηση ή και το νοικοκυριό να έχει μια σταθερή πρόταση, αυτή που όντως διαμορφώνει βιωσιμότητα και η οποία συνάδει με τον κλάδο της, τις ιδιαιτερότητες της δράσεως της επιχείρησης, με σαφή και λογικά επιχειρήματα. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, ένας δανειολήπτης οφείλει πάντα να είναι συνεργάσιμος έναντι των δανειστών του. Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη, πολυδαίδαλη, επίπονη και διαρκής διαπραγμάτευση με τα τραπεζικά στελέχη και η οποία απαιτεί υπομονή και κατανόηση. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Να σημειωθεί πως χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ σημειώνοντας την ανάγκη τακτοποίησης των δανείων και την αξιοποίηση των ρυθμίσεων που υπάρχουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά μέσω Διαδικτύου στα παραρτήματα του Επιμελητηρίου Ελασσόνας και Φαρσάλων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Related Post