Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

692 0

Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Με την απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, εκφράστηκε η θετική εκτίμηση των εταίρων για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και την τήρηση των δεσμεύσεων του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Επίσης, συνεχίζεται η αναγκαία χρηματοδότηση μέχρι η χώρα να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται  από τις αγορές.  Όπου, βάσει των τελευταίων δηλώσεων του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Ελλάδα θα καταφέρει σύντομα να σταθεί στα πόδια της και να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα. Αιτία για την διατύπωση της συγκριμένης δήλωσης του αντιπροέδρου, αποτέλεσε η  απόφαση του κολεγίου των επιτροπών για άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Για τις χρηματαγορές, τις κυβερνήσεις και τις επιτροπές, οι αποφάσεις και οι δηλώσεις χρησιμεύουν σε περαιτέρω έκφραση  δηλώσεων και αντιπροτάσεων.  Για την Ελληνική πραγματική οικονομία στην παρούσα στιγμή, κρίνεται απαραίτητη η οργάνωση, η στρατηγική, ο σωστός προγραμματισμός, ώστε η πορεία της ανασύνταξης της οικονομίας να συνεχίσει να βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση και να πάψει να στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνεται αύξηση της απασχόλησης με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την άνοδο της παραγωγής.  Γεγονός που προβλέπεται να προκαλέσει ήπια ανάκαμψη του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης. Επίσης, παρατηρείται άνοδος των εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί, καθώς το διεθνές  περιβάλλον αναμένεται θετικό και η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, χάριν της οργανωμένης στρατηγικής που εφαρμόζουν αρκετοί επιχειρηματίες.

Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης. Μεταξύ Ιουλίου 2016 και Απριλίου 2017, οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ. Βέβαια, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν εκροές καταθέσεων λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που σχετίζεται με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.  Επίσης, οι  εγχώριες τράπεζες το 2016 σημείωσαν κέρδη προ φόρων, σε σύγκριση με τις ζημίες κατά τις αμέσως προηγούμενες χρονιές, ενώ μειώθηκε ελαφρώς το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Τροχοπέδη στην επιτάχυνση της θετικής πορείας της οικονομίας αποτελεί η ύπαρξη των επιχειρήσεων-ζόμπι, οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, είναι μακροχρόνια ζημιογόνες και στερούν από την χρηματοδότηση της οικονομίας και των παραγωγικών εταιρειών δανειακά κεφάλαια, που είναι δεσμευμένα σε εκείνες.  

Έως σήμερα, η εκκαθάριση των μη βιώσιμων εταιρειών από τις τράπεζες δεν ήταν  εύκολη, εξαιτίας των ατέρμονων δικαστικών διαδικασιών και της έλλειψης του θεσμικού πλαισίου. Πλέον, με τις αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα και το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, υπάρχει η βάση να απελευθερωθούν κεφάλαια για τις βιώσιμες και τις υγιείς επιχειρήσεις.

Τέλος, στους  νέους και παλιούς επιχειρηματίες  και managers, έχει καταστεί σαφής η άποψη πως για να συνεχίσουν την εξέλιξη και ανάπτυξη τους, χρειάζονται αποτελεσματική οικονομική διεύθυνση, με όραμα  και στρατηγική. Ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν, σε μέγιστο βαθμό, τις ευκαιρίες που αρχίζουν να εμφανίζονται, τις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σωστά οργανωμένη εξωτερική Οικονομική Διεύθυνση, όπου θα τις ενημερώνει και θα δρα αποτελεσματικά σε τραπεζικά ζητήματα. Επίσης, ο επιχειρηματίας και η εξωτερική Οικονομική Διεύθυνση θα σχεδιάζουν μαζί νέα επενδυτικά σχέδια, χρήσιμα  για την εταιρεία, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας.

Πηγή οικονομικών στοιχείων η Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος.

Related Post