Προϋπόθεση επανεκκίνησης η μείωση «κόκκινων» δανείων

477 0

 

Προϋπόθεση επανεκκίνησης η μείωση «κόκκινων» δανείων

Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών τους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων πρέπει να επικεντρωθούν οι τράπεζες το προσεχές διάστημα, προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες για την επάνοδο των πιστώσεων σε θετικό έδαφος, να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.

Αυτό επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ, στην οποία υπογραμμίζεται η σημασία της επίτευξης των επιχειρησιακών στόχων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία, σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς:

  • Μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και συνεπώς περιορίζει την παροχή πιστώσεων.
  • Καθυστερεί την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου υπονομεύει την ικανότητα των βιώσιμων επιχειρήσεων να χρηματοδοτούν νέα επενδυτικά σχέδια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες οφείλουν να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας, να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό.

Προϋπόθεση επανεκκίνησης η μείωση «κόκκινων» δανείων

Για τις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες λύσεις, επιβραβεύοντας την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ενώ, όπως υπογραμμίζει η ΤτΕ, πρέπει να γίνουν αυστηρές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή.

Διαγραφές

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 105,1 δισ. ευρώ (45,2% των συνολικών ανοιγμάτων) είναι κυρίως αποτέλεσμα των διαγραφών, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Ανά κατηγορία δανείων, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 42,2% για τα στεγαστικά δάνεια, 45% για τα επιχειρηματικά και 54,2% για τα καταναλωτικά δάνεια. Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (25,9%) και τη χειρότερη τα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (68,3%) και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (60,7%).

Ανησυχητικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης (ιδίως βραχυπρόθεσμου τύπου) εμφανίζει εκ νέου καθυστέρηση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης παρουσίασε επιβράδυνση, παρέμεινε όμως σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων. Σε αντίθεση με την τάση που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα τρίμηνα, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο.

Εξωδικαστική διευθέτηση

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού για την εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών εκτιμάται ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο, καθώς επιτρέπει την καθολική αντιμετώπιση των οφειλών στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης, με συνεκτικό χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα συμβάλει στην ταχεία, αποτελεσματική και διαφανή συνολική ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων προς ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου, ενώ οι προϋποθέσεις που προβλέπονται, από πλευράς πληροφόρησης και στοιχείων, για τη συμμετοχή στον μηχανισμό κάνουν δύσκολη την αξιοποίησή του από στρατηγικούς κακοπληρωτές.


Πηγή: www.kathimerini.gr

Related Post

Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικές με φορολογικά θέματα.

Posted by - 4 Δεκεμβρίου, 2017 0
Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικές με φορολογικά θέματα. Με την Πολ.1190/1.12.2017  της  Aνεξάρτητης  Αρχής   Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)   με θέμα ” Κοινοποίηση της αριθ. 254/2017…