O ρόλος του DPO, η σημασία του και ο τρόπος επιλογής του

561 0

Το τελευταίο διάστημα, έχει εισαχθεί, πολύ έντονα στην επιχειρηματική μας ζωή, ο κανονισμός σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι έννοιες εναλλάσσονται και πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε απαντήσεις σε αχαρτογράφητα για εμάς, έως πρόσφατα, νερά.

Σήμερα θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το θεσμό του DPO, του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων.

Τελικώς, η παρουσία και η δράση του DPO κρίνεται σκόπιμη για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Είναι ένας θεσμός πολύ σοβαρός και στην ουσία με σημαντικές ευθύνες και υποχρεώσεις.

Ο οριζόμενος σε αυτή τη θέση, πρέπει να συμμετέχει στη στρατηγική διαμόρφωσης του πλαισίου και να επιβλέπει την εφαρμογή του. Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων συμμετέχει δεόντως και εγκαίρως σε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα(4.5.2016 L 119/55 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος, να μην λαμβάνει εντολές από την διοίκηση της εταιρείας, να μην απολύεται ούτε να υφίσταται κυρώσεις επειδή έκανε την δουλειά του.

 

Τα χαρακτηριστικά αυτά αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία επιλογής DPO.

 

Προσπαθώντας όπως συνηθίζουμε ως BSS, να μπούμε πρακτικά στην επιλογή ενός τέτοιου ανθρώπου, θα λέγαμε ότι πρωτίστως θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να κατανοήσει το θεσμό του GDPR και να αποδεχθεί ότι είναι μια νέα διαδικασία η οποία πρέπει να απορροφηθεί από κάθε οργανισμό ομαλά.

Επιτυχία θα είναι όταν η υιοθέτηση των νέων πρακτικών θα γίνει μέρος της λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Όταν θα συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε έναν DPO, με τα κάτωθι κατά την άποψη μας χαρακτηριστικά:

 

  • Να είναι γνώστης του business. Δηλαδή να μπορεί να κατανοεί πως λειτουργεί το συναλλακτικό κύκλωμα κάθε μονάδας. Πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις για να το απλοποιήσουμε.
  • Να είναι δομημένος και ασφαλής. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργεί δημιουργικά και όχι υπό την επήρεια ανασφάλειας ή ευθυνοφοβίας.
  • Να χαίρει της εμπιστοσύνης κατ’ ελάχιστον της διοίκησης και των ανώτερων στελεχών των μονάδων.
  • Να κατανοεί ο ίδιος το ρόλο του και να λειτουργεί με συναίσθηση της ευθύνης και της σημασίας του έργου του.
  • Να είναι ψύχραιμος, να μην υπερβάλλει ούτε όμως και να αδιαφορεί.

 

Επίσης μπορούν άραγε κοστολογικά οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν ένα υπάλληλο μόνο για αυτή τη διαδικασία; Δεν είναι απαραίτητο.

 

Μέσω ενός εξωτερικού συνεργάτη έχεις πολύ χαμηλότερο ετήσιο κόστος, ενώ εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα θα έχουν πολύ μεγαλύτερες εμπειρίες και διαρκή επαφή με την αρχή.

 

Εμείς στην οικογένεια της BSS, λειτουργούμε κάτω από αυτό το πρίσμα εφαρμόζοντας τον κανονισμό ενώ παρέχουμε στο πελατολόγιο μας και υπηρεσίες DPO. Ως πιστοποιημένοι για την αριστεία στην επιχειρηματική μας δράση από τον παγκόσμιο οργανισμό  EFQM, διαμορφώνουμε για όσους μας τιμήσουν με την επιλογή τους ένα πλαίσιο υπεραξίας στην ασφάλεια της ορθής εφαρμογής του κανονισμού και των υπηρεσιών DPO.

 

Παραμένουμε στη διάθεση σας.

 

Με εκτίμηση

 

Για την «Business Support Services»

Ευστάθιος Λιακόπουλος

CEO

 

“Μικρού δ’ αγώνος ου μέγα έρχεται κλέος.” –  Σοφοκλής.

 

Στη BSS είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε και να φέρουμε εις πέρας οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη πρόκληση.
Γιατί μετά τη συζήτηση έρχεται η εμπιστοσύνη.

Και μετά, η απόλυτη, συμπαγής επιτυχία.

Related Post

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις

Posted by - 4 Ιανουαρίου, 2014 0
Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών δεν συνάδει απαραίτητα με βελτίωση της καθημερινότητας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, σίγουρα σε βραχυπρόθεσμο…

Oι οικονομικές εξελίξεις & πρακτικές συμβουλές για τον επιχειρηματικό κόσμο σε σχέση με αυτές

Posted by - 21 Μαΐου, 2014 0
Mε δεδομένο ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών ή άλλων εξελίξεων, οι επιχειρήσεις σας θα πρέπει να προχωρήσουν, σας αποστέλλουμε το τελευταίο…