Αναζητείται επιχειρηματικότητα

465 0

Έξι ή επτά έτη σε αυτή την κρίση, έχουμε απωλέσει και την συναίσθηση του χρόνου, έχουμε κυριολεκτικά ειδικά εμείς οι ασχολούμενοι με τα οικονομικά, εξετάσει, αναλύσει και «επιλύσει» τα πάντα.

Απορεί κανείς με τόσους γνώστες του αντικειμένου, με τόσους ειδικούς πως η χώρα είναι σε αυτή την κατάσταση. Πως με τόσα λαμπρά πνεύματα, η χώρα μας έφτασε ασύντακτα ουσιαστικά στην πτώχευση και δεν έχει κατορθώσει μετά από μακρύ χρονικό διάστημα να διαμορφώσει ένα αχνό φως προοπτικής στον ορίζοντα.

Είμαστε προφανέστατα η χώρα της υπερβολής. Από τις επιχειρήσεις χωρίς οικονομική ανάλυση, χωρίς βασικές οργανωτικές δομές, χωρίς καν οικονομική διεύθυνση, φτάσαμε στην απόλυτη κυριαρχία της οικονομικής διεύθυνσης προεξάρχοντας του ίδιου του επιχειρηματία.

Πλέον έχουμε οικονομικές διευθύνσεις αλλά αναζητούμε τους επιχειρηματίες. Τους εμπνευστές ιδεών και τους δημιουργούς υπεραξίας.

Ο επιχειρηματίας ασχολείται στο μέγιστο της ενασχόλησης του με την καθημερινή οικονομική επιβίωση. Πρέπει να διαβάσει τις πολλαπλές αναλύσεις, πρέπει να διερευνήσει το μακροοικονομικό περιβάλλον, πρέπει να δει τι θα κάνει με το περίφημο κεφάλαιο κίνησης το οποίο δεν βγαίνει, πρέπει να προλάβει να πληρωθούν οι επιταγές του.

Τελικά βγαίνει από την δημιουργική του φύση και καταρρακώνεται στις συμπληγάδες των αδίστακτων αριθμών. Είναι η επιβίωση παιδί μου μας λένε. Ο επιχειρηματίας έγινε λογιστής, οικονομικός αναλυτής και οικονομικός διευθυντής.

Η υπερβολική οικονομική ανάλυση οδήγησε σε παράλυση.

Η άποψη μας είναι ότι οι δυσχέρειες και τα δεδομένα είναι πλέον συγκεκριμένα και γνωστά σε όλους μας. Μπορείς να εκτιμήσεις με σχετική ασφάλεια τις εξελίξεις στα επόμενα 2-3 έτη τουλάχιστον ενώ αλίμονο αν ακόμη δεν έχεις κάνει ανάλυση SWOT και δεν έχεις προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Την διαφορά, την επιβίωση δε θα την εξασφαλίσει αυτή τη στιγμή μια ακόμα μεγαλύτερη επιστασία της καθημερινότητας διανθισμένη από άγχος και πίεση. Θα την διασφαλίσει αυτό που λείπει στις μέρες μας.

Η επιχειρηματικότητα.

Η στρατηγική για την προσαρμογή σε αυτά τα δεδομένα. Η δημιουργικότητα, η σύλληψη της ιδέας και η απόλυτη δέσμευση κάποιου να την υλοποιήσει. Λείπει η διάθεση, το σθένος, η αποφασιστικότητα. Λείπει το χαμόγελο.

Ακριβώς αυτή η έλλειψη δείχνει ποιο είναι το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μέρες μας. Όποιος βγει από την μιζέρια και λειτουργήσει με αυστηρά επιχειρηματικά δεδομένα θα αναγνωρίσει πέρα από τις δυσκολίες, ευκαιρίες, μεγάλες ευκαιρίες. Εκεί πρέπει να στραφούμε.

Δεν θέλουμε τον επιχειρηματία παντογνώστη ούτε οικονομικό διευθυντή. Υπάρχουν άλλοι να κάνουν αυτή την δουλειά.

Θέλουμε τον οραματιστή ο οποίος θα συμπαρασύρει μια ομάδα ανθρώπων ικανών να υπηρετήσουν ένα όραμα.

Εμείς ως σύμβουλοι και ως πιστοί συνεργάτες είμαστε πάντα εδώ για να χτίσουμε μαζί σας μια συμπαγή επιτυχία.

 

Related Post

Τι είναι ο European Foundation For Quality Management (EFQM);

Posted by - 17 Οκτωβρίου, 2017 0
Οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία προβλέπονται σημαντικές, συνεπώς οι οικονομίες εκείνες που θα βασιστούν σε αξίες επιχειρηματικής ηθικής και σύγχρονες…